Het huis

Huize Turicum (Zürich) werd in 1911 gebouwd door de in Halfweg neergestreken Zwitser Konrad Bürkli. Het ontwerp was van de Amsterdamse architect A. Moen, maar werd sterk beïnvloed door de toen heersende Zwitserse architectuurmode. Het landhuis komt bij de eerste kennismaking statig en strak vormgegeven over. Maar als men het huis nader gaat aanschouwen, valt in eerste instantie een gevelband op met siermetselwerk onder de dakgoten. In de gevelband is aan de voorkant in een rood terracotta tableau de naam "Huize Turicum" aangebracht. Het siermetselwerk bestaat uit een repeterend geometrisch motief. In het siermetselwerk en elders in de gevelvlakken zijn rode terracotta sierornamenten aangebracht. De ornamenten in de gevel en het zinkwerk, het gebruik van Oberkirchner Bremerzandsteen met een lichtere kleur in het metselwerk, en de complexe dakvorm geven het geheel een meer sierlijk en speels karakter.     

De nieuwe aanbouw aan de noordzijde,  naar ontwerp van architect/bewoner Kees Spanjers, vormt daarmee een harmonieus contrast. Strak gedetailleerd in een donkere baksteen en met zink gedekte dakvlakken sluit het volume goed aan bij het hoofdgebouw. De minimalistische detaillering, de grote ramen zonder verdeling en de scherpe dakrand met verholen goot contrasteren eigentijds met de rijk gedetailleerde bestaande gevels. In de aanbouw zijn twee appartementen gerealiseerd, die aansluiten aan het bestaande trappenhuis en de lift. Het oorspronkelijke monumentale trappenhuis is doorgetrokken tot de zolderverdieping en voorzien van een glaskap, waardoor het tevens als lichthof functioneert. Aan de westgevel is een erker gebouwd die enerzijds de wat monotone westgevel meer relief geeft, en anderzijds compensatie biedt voor de relatief kleine ramen in het bestaande hoofdhuis. Balkons en terrassen geven het huis een opener uitstraling en verbinden het met de omliggende landschapstuin. Naast het hoofdhuis met aanbouw zijn er nog diverse bijgebouwen.

De tuin

De totale oppervlakte van de tuin is ruim 9000 m2, en deze wordt aan drie zijden omsloten door sloten. Rond het huis is een aangelegde landschapstuin, naast het huis is een verhard erf met ruime parkeergelegenheid. Centraal ligt een grasveld met boomgaard, daaromheen houtopstanden waartussen schelpenpaden slingeren. In het bosgedeelte staan diverse monumentale bomen, waaronder een prachtige kastanje, enkele treurwilgen, een Amerikaanse hickory (pecannoot), diverse pruimen en enkele walnootbomen. In het bos is  een barbecueplaats en een jeu-de-boulesbaan gecreëerd, en een kippenren. Bij het guesthouse zijn een groententuin, een bloemen-pluktuin, en een kweekkas.

De omgeving

Halfweg dankt zijn naam aan de ligging halverwege tussen Amsterdam en Haarlem. Pal voor het huis is enkele jaren geleden een station gebouwd, van waaruit elk kwartier een trein je in 10 minuten naar het Centraal Station van Amsterdam of Haarlem brengt. Het station is voorzien van liften en volledig rolstoel toegankelijk. Per auto is Halfweg te bereiken via de A9 en de A5, of de oude Haarlemmerweg, de N200. Aan de noordzijde van het landgoed strekt zich het recreatiegebied Spaarnwoude/Houtrak uit, waarin wandelpaden, vijvers, een voedselbos etc. Nog verder naar het noorden, ingeklemd tussen de Amsterdamse havens, vinden we het voormalige eiland Ruigoord, nu een kunstenaarskolonie waar de jaren ’60 voortleven. Meer naar het westen vinden we het poldergebied Spaarnwoude, een typisch uitgestrekt Hollands veenweide landschap, met daarin pittoreske dorpjes als Spaarnwoude en Spaarndam. Naar het oosten is er de Grote Braak, restant van de vroegere verbinding tussen het water van de Haarlemmermeer en het IJ. Ook de Tuinen van West en The Unbound zijn een wandeling waard. Aan de zuidzijde, achter de dijk van het station, wordt gebouwd aan Sugar City, de voormalige suikerfabriek die is getransformeerd tot shopping en outlet centrum. Hier zal ondermeer een grote supermarkt komen. In de directe omgeving bevinden zich maar liefst drie golfclubs; de Amsterdamse Golf Club met 18 holes, Golfclub Houtrak met 18 holes en de Golfbaan Spaarnwoude, met 66 holes (de grootste golfbaan van Europa). Verder kan men in de buurt indoor skieën bij Snowworld, tennissen bij tennisclub Spaarndam en paardrijden bij Manege Spaarnwoude. En fitness en fysiotherapie zijn om de hoek!