Wonen in Turicum  
De basis gedachte is dat we delen waar dat kan, zonder ieders privacy aan te tasten. Dus niet 5 wasmachines, maar één goed geoutilleerde was-en strijk ruimte. Ieder een eigen keuken, maar ook een gezamenlijke keuken en eettafel in de centrale hal, voor wie dat gezellig vindt. Naast de enorme tuin biedt Turicum een groot aantal voorzieningen die gedeeld kunnen worden.          

Gezamenlijke voorzieningen
De appartementen
Overige voorzieningen

In het bestaande pand zijn 3 appartementen gerealiseerd, in de nieuwe aanbouw bevinden zich 2 appartementen. De nieuwe appartementen meten ca. 100 m2 en zijn vrij indeelbaar. De appartementen in het bestaande gebouw zijn groter (ca. 130 m2) en de indeling wordt bepaald door de oorspronkelijke bouwkundige structuur. Alle appartementen beschikken naast aparte woon- en slaapkamer over een eigen keuken, badkamer, sanitair en buitenruimte. De bestaande appartementen hebben nog vele originele details, zoals haarden en lambriseringen. De afwerking en inrichting van de nieuwe appartementen kan in overleg worden bepaald. Alle appartementen hebben in de kelder een eigen ruime bergruimte van ca. 25 m2. Door de vele gemeenschappelijke voorzieningen zijn de appartementen volledig als netto-woonruimte te gebruiken (dus geen gangen, trappen, was- en bergruimtes en logeerkamers).

 • In het bijgebouw bevindt zich een volwaardig GUESTHOUSE met een oppervlakte van 90 m2. Aparte logeerkamers zijn dus niet meer nodig.
 • Het middengedeelte van het bijgebouw functioneert als WELLNESSRUIMTE (ca. 170 m²). Er is een riant verwarmd zwembad met elektrisch afdekzeil, sauna, fitnessruimte, kleed- en doucheruimte en technische ruimte. 
 • Het rechtergedeelte is in gebruik als GARAGE (ca. 140 m²) met elektrische overheaddeur. Hier is o.a. een ruime hobby-werkplaats ingericht. 
 • Naast het guesthouse is een overdekte veranda met BUITENKEUKEN. De veranda wordt verwarmd met heaters. 
 • Op de begane grond is een GEMEENSCHAPPELIJKE KEUKEN en in de centrale hal staat een ruime eettafel. 
 • Onder het hele huis bevindt zich een souterrain waarin een BIBLIOTHEEK, een gezamenlijke WAS- EN STRIJKRUIMTE, en de BERGINGEN. Het souterrain is per lift bereikbaar. 
 • In de tuin bevinden zich een KIPPENREN en een aparte bergruimte voor tuinspullen.
 • Na de ingrijpende renovatie voldoet het pand aan alle eisen van comfort en duurzaamheid: 
 • Het gehele huis is rolstoel toegankelijk; bij de entree is een (verwarmde) hellingbaan. 
 • Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar  
 • Het toegangshek is elektrisch bedienbaar, ook via de mobiele telefoon
 • In de centrale hal is een domotica systeem
 • Er is een centraal stofzuigsysteem
 • Het gehele pand is electronisch beveiligd en er hangen camera’s rondom
 • Het pand is gasvrij gemaakt; voor warmte en koeling is er een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte
 • Het bestaande pand is voorzien van individueel regelbare luchtbehandeling voor verwaming, koeling en ventilatie (WTW). De nieuwbouwappartementen hebben vloerverwarming/koeling en individuele ventilatie (WTW).
 • Op het bijgebouw zijn 114 zonnepanelen aangebracht
 • Muren, beglazing en dak zijn zwaar geïsoleerd tegen warmteverlies en geluid
 • Het gerenoveerde pand kreeg het hoogst mogelijke energielabel: A+++ !

Woonvereniging Turicum

Voor de aankoop en ontwikkeling van het plan is een woonvereniging opgericht. De grond en de gebouwen, incl. de appartementen, zijn het juridisch eigendom van de Woonvereniging Turicum. 
Een Woonvereniging is een rechtsvorm die geschikt is voor het regelen van gemeenschappelijk eigendom van een pand of wooncomplex waarin de mensen samen verantwoordelijk willen zijn voor de manier van wonen en voor de woonomgeving. De leden hebben zeggenschap over alles wat er binnen de woonvereniging gebeurt, dus ook bij beslissingen over het toelaten van opvolgende bewoners. Afspraken en regels zijn vastgelegd in de Statuten. De vereniging is een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid, waardoor zij onroerende zaken (grond en huis) kan kopen en deze eventueel als zekerheid (hypothecair onderpand) kan gebruiken bij de financiering. De vereniging is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister. Het bestuur van de Woonvereniging vertegenwoordigt de vereniging en de leden naar buiten.  

Maar een vereniging komt pas tot leven door haar leden! 
De leden zijn zowel lid als gezamenlijk eigenaar, er is sprake van gemeenschappelijk eigendom. Behalve dat het lid mede-eigenaar is van het geheel, heeft een lid ook lidmaatschapsrechten : - een privé-gebruiksrecht voor de aan hem/haar toegewezen wooneenheid - en het mede-gebruiksrecht voor de gemeenschappelijke gedeelten van het woonproject.   Samen met de andere leden ben je eigenaar van het geheel en deel je ook de verantwoordelijkheid, de zorg en de aansprakelijkheid voor het geheel. Voor het verwerven van een lidmaatschapsrecht dat recht geeft op het privé-gebruik van een wooneenheid wordt een bepaalde toetredingssom/inleggeld vastgesteld. De hoogte van het inleggeld wordt bepaald door onder andere de grootte, de voorzieningen en de ligging van de wooneenheid, alsmede marktomstandigheden. Een hypothecaire lening kan alleen worden afgesloten via de Woonvereniging. De opzet en financiering van de woonvereniging voldoet aan bepaalde voorwaarden waardoor fiscale renteaftrek voor de inkomstenbelasting mogelijk is. 

Kenmerkend voor de woonvereniging is dat de leden greep kunnen en willen houden op wie als opvolgende leden in de woningen van het woonproject komen wonen. Als lid van de vereniging ben je economisch eigenaar van het door jou bewoonde appartement. De leden van de vereniging beslissen gezamenlijk over de toetreding van nieuwe leden, bijvoorbeeld bij verkoop of overdracht.
Bij het opzetten van de Woonvereniging en bij het opstellen van reglementen om de onderlinge belangen en de gezamenlijke belangen jegens derden goed te regelen hebben wij ons laten adviseren door STUT Consult, een adviesbureau voor gemeenschappelijk eigendom van onroerende zaken. De oprichtingsakte en statuten zijn opgesteld door Hekkelman Advocaten en Notarissen.